Форум Рідного Міста
Ви не ввійшли [Ввійти - Зареєструватися]
Вниз

Версія для друку  
Автор: Тема: Інсталяція Windows при наявному Лінуксі
Андрій Моравський
Академік

Зареєстрований: 17-8-2005
Місто: Львів
Нема на форумі

question.gif написано 20-8-2005 у 14:08
Інсталяція Windows при наявному Лінуксі

Форумчани ХЕЛП!
Поможіть переставити Віндовс не втративши Лінукс...

Ото сиджу зараз на лінуксі, бо вінда 2000 злетіла.... відновлення їй не помогло...хоча колись помагало :-)

Значить так

hda1: FAT32 стоїть Віндовс 2000 та ВіндовсМЕ (він для аварійних випадків)
hda5: SWAP
hda6: EXT3 стоїть проінстальований на хард Knoppix-Linux (він же я розумію Дебіан) з LiveCD дистрибутиву
hda7: FAT32 розділ з даними

в MasterBootRecord стоїть LILO
в першому розділі стоїть NTLoader (фактично вторинний загрузчик для двох віндовсів)

ПОМОЖІТЬ порадою переінсталювати Вінду.... може буду ставити ХР.... бо 2000-чку якось криво ставив...може переінсталюю цю ж 2000чку...
Міленіум напевне затру...

форматувати диск С не буду просто з-під досу чи лінуксу підітру папки Віндовса.... забекаплю МоїДокументи і збережу в ПрограмФайлс те що не треба переістальовувати..... ну це мій "хакерський", як колись назвали, спосіб перевстановки....

Буду вдячний за поради як уникнути перевстановлення ще й лінукса.... з Ліло мав мало просто справи.... в лінуксі не глибако копав!

ДЯКУЮ!!!
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Vladymir Kovrigin
Заблокований

Зареєстрований: 1-1-2006
Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 21-1-2006 у 14:41

Ne znaju, pomo*et li, znaju, 4to s GRUB'om eta shtuka ne pokatit
{s saita Dexanet}
Двойная загрузка Windows 2000 и Linux с помощью NTLoader

Джон Сэвилл, Журнал "Профессионалам Windows NT/2000"

Если вам нужно работать и с Windows 2000, и с Linux, придется пользоваться двойной загрузкой. В этом может помочь встроенный загрузчик Windows 2000 NTLoader, однако корректно настроить его нелегко. Необходимо сделать следующее:

1. Установить Windows 2000 как обычно в раздел NTFS и приготовить четыре загрузочные дискеты для загрузки и восстановления.

2. Загрузить систему с загрузочного диска Red Hat Linux 6.2, а затем установить Linux с компакт-диска Red Hat.

3. Создать в Linux раздел "/" и разделы подкачки на дополнительном диске или на свободных разделах жесткого диска.

4. При запросе о создании загрузочного диска выбрать пункт "Yes, make a BOOT DISK". Этот диск понадобится в пункте 8.

5. Linux перепишет загрузочную запись (Master Boot Record, MBR) Windows 2000, поэтому теперь загрузите Windows 2000 с четырех загрузочных дискет. При этом необходимо выбрать в меню загрузчика пункт Recover, а затем — режим Command mode.

6. При запросе следует зарегистрироваться с учетной записью Administrator.

7. Выполнить команды fixboot и fixmbr. Теперь Windows 2000 снова будет загружаться нормально.

8. Для загрузки Linux из NTLoader перезагрузить систему с загрузочного диска Linux.

9. Зарегистрироваться в Linux с полномочиями администратора системы.

10. Ввести команду cd /etc и открыть файл lilo.conf. В начале файла есть ссылка на загрузочный раздел по умолчанию, например, /dev/hda.

11. С помощью любого редактора — например, Emacs следует изменить это значение на диск и раздел, куда была установлена Linux. Если Linux установлена в раздел /dev/hdc1, то именно это и следует записать, т.е. поменять /dev/hda на /dev/hdc1. Если вы не помните, куда именно установлен Linux, найдите последнюю переменную файла lilo.conf — переменную image. В ней хранится нужное значение.

12. Выполнить LILO для записи загрузчика в раздел /dev/hdc1 (команду LILO нужно выполнить без аргументов). Будет выдано предупреждение о том, что раздел не является первым на диске. Именно это нам и нужно, чтобы загрузочная запись Windows 2000 осталась в целости и сохранности.

13. Скопировать загрузочный сектор Linux в файл; сейчас мы перепишем его на раздел Windows 2000, чтобы загрузчик Windows 2000 мог запускать Linux.

В Linux для записи сектора в файл служит команда dd.

# cd
# dd if=/dev/hdc1 bs=512 count=1 of=bootsect.lnx

14. С помощью команды mcopy следует скопировать этот файл на дискету.

# mcopy bootsect.lnx a:

15. Остановить Linux.

# shutdown -h now

16. Загрузить Windows 2000.

17. Скопируйте файл bootsect.lnx на диск C: и присвойте ему атрибут read-only.

18. Добавить соответствующий пункт для запуска Linux в файл boot.ini, например:

C:\bootsect.lnx="Linux"

Теперь при запуске компьютера можно выбрать в меню загрузчика пункт Linux. После этого будет запущен LILO, который загрузит Linux.
Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Тарас Капущак
Дійсний член

Зареєстрований: 14-9-2005
Місто: Київ
Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 22-1-2006 у 21:51

В свій час відновлював загрузку RedHat 9.0 після установки windows-а (котрий переписав під себе бутсектор) таким чином:

- диск установки linux-а є загрузочним;
- системою завантаження є grub;
- вставляю диск і отримую запрошення
boot:
задаю параметр
boot: linux rescue
- після завантаження системи вся файлова система лінукса примонтована в "/mnt/sysimage" про що мені було повідомлено при загрузці;
- виконую команду
# chroot /mnt/sysimage
(тобто вертаю всю файлову систему в точку "/");
- відновлюю бутсектор
# grub-install /dev/hda
в даному випадку власне мабуть треба виконувати команду lilo (можливо з відповідними параметрами).
Після цього маю спочатку варіанти загрузки, які дає grub, потім які дає ntloader.

Знаю, що є можливість установки win98 так, що він нічого не запише в бутсектор (тобто якщо його раніше не було, то й після цього там не буде інформації як його завантажувати). Здається мені, що є така можливість і в NT. Пошукай тут:
http://3dnews.ru/reviews/software/win-xp-faq/
http://3dnews.ru/reviews/software/win2000_faq/
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Ярема П.
Почесний Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 10-2-2005
Нема на форумі

Настрій: І навіщо я день почав з читання новин?

[*] написано 23-1-2006 у 09:49

До попереднього - інсталюєш вінду звичайно, вона лягає на фатовський диск, потім то саме що Тарас рекомендує, а для ліло достатньо виконати команду lilo (перед тим глянути що каже /etc/lilo.conf), і все поновлюється. Робив таке не раз, працює без проблем.

Перевір МОВУ переглядача!
\"Дивовижний народ українці! Найбільші його вороги сконали своєю смертю\" І. Драч

Догори

Статичне дзеркало форуму

Львів
Pоwered by XМB
Developed by Avеnture Media & The XМB Group © 2002-2006

Інші проекти:
Наука-Онлайн - Об'єднання українських науковців
Львів - Фотоблог міста
ІБАС. Інформаційна, бібліотечна та архівна справа - Сучасна освітня спеціальність
School review 3904
Реклама: