Форум Рідного Міста
Ви не ввійшли [Ввійти - Зареєструватися]
Вниз

Версія для друку  
Автор: Тема: Християнство vs язичництво. Знову про старе
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 31-5-2003
Місто: Київ
Нема на форумі

Настрій: теплий

cool.gif написано 16-10-2003 у 13:32
Християнство vs язичництво. Знову про старе

Аби не нагромаджувати офтопи в інших темах, завів новий тред.
Отже:
ЧЗМГ: "А отут ти ну зззовсім не правий. Це християнство останні 1600 +/- років не розвивається. Що ж стосується язичництва, то воно, не обтяжене ніякими нафталіновими догмами, як раз і розвивається (принаймні, в останні роки - про минулі століття річ, звичайно, не іде).

Зайди, наприклад, на сайт Ярослава Добролюбова "Славянское Язычество" (http://paganism.ru) - напевно, найкращий ресурс в Інтернеті на цю тему.

А на рахунок філософів/теологів etc... Наприклад, Sveinbjorn Beinteinsson - ісландський поет, фактично засновник сучасного Asatru (Одінізму). На жаль, перекладів його книг я в Інтернеті не знайшов. "

Добре. Можемо спробувати вступити в полеміку.
Нажаль досить давно я вчив філософію, проте спробуємо методом заперечень.
Якщо я зараз зайду на зазначений сайт слов'янського язичництва (я там був вже, доречи), то я не знайду жодного з тверджень, що грунтувалось би на християнських філософських досягненнях?

Щодо нерозвитку християнства. А чи свідомі ви що половина сучасної шкільної програми з математики - здобуток середньовічних християн?

Тепер детальніше про сучасне язичництво в ключі розгляду як "наше" "древнє" "справжнє" і т. ін.

Я чомусь не чув про нерозірвану традицію слов'янського поганства. Навпаки, чув що язичництво на Русі було викорінене. Зберегти вдалося лише пантеон богів, проте навіть про світогляд прадавніх слов'ян досі сперечаються і версії, скажімо м'яко, майже заперечливі.
Це, звісно не сильний аргумент, проте, на мою думку, сучасні язичники це лише сучасні язичники і з прадавніми віруваннями зв'язку майже не мають.
Якщо це правда, то логічно було б їх поставити в один ряд із тим же Кастанедцями, Лазарівцями, Норбєківцями, Езотеристами, сайентологами, Білим Братством і рештою сучасних течій що за рахунок "моди" на нетрадиційний світогляд намагаються здобути копійчину на існування.

Цінуй чужі думки, але не настільки, щоб привласнювати їх.
Дмитро АРСЕНИЧ
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Bullet
Дійсний член

Зареєстрований: 17-9-2003
Місто: Фастів(Київська обл)
Нема на форумі

Настрій: ееххх.........

[*] написано 25-12-2003 у 00:13

Жаль, що так пізно прочитала...
Можу погодитись із тобою щодо сучасних прибічників язицництва, але от в історичному аспекті..
Як художник непогано знаю історію мистецтва. А чи відомо тобі, що по прийняттю (офіційному) християнства майже 7 віків мистецтво (як і культура загалом) було в занепаді...?
"Здравствуй, Бог, пращай, культура...";)))))
Чи мо" хтось іще не знає, яким саме чином наші предки стали християнами, мабуть вони так сильно того хотіли, шо аж половину їх потопили у Дніпрі, аби жар збити... :-)))

Легше загасити в собі світло, ніж розсіяти накволо себе темряву.
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
fish
Почесний Академік

Зареєстрований: 28-5-2003
Місто: Запоріжжя
Нема на форумі

Настрій: присутній

[*] написано 25-12-2003 у 10:02

Дискусія щодо того, яку релігію варто сповідувати, на мою думку, трохи викривлена відпочатку.
Якесь сторіччя тому питання полягало просто: яка релігія є істинна, ту й треба сповідувати. Наразі ситуація трохи змінилися, я б це назвала таким релігійним глобалізмом: для людини стає не так важливо, яку форму віри вона обирає, яких обрядів дотримується у відповідності до своїх індивідуальних вподобань. Як у казочці К.Ст.Льюїса: "якщо служіння мерзотне - нехай ти служиш Мені, - його прийме Таш. Якщо служіння не мерзотне, най ти промовляєш до Таш, - воно до Мене".
Завдяки цим тенденціям молодь незалежно від оточення вибирає вірування як у голову впаде, і вибір релігії здійснюється на основі інших мотивів. Обирають завдяки простій емоції обряду: відчуття спокою, краси, радості... або очищення, єдності, приналежності... Їх купа, але досить було б одного... самі знаєте.

карнавал мусить тривати далі, інакше йому настане кінець
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача

Догори

Статичне дзеркало форуму

Львів
Pоwered by XМB
Developed by Avеnture Media & The XМB Group © 2002-2006

Інші проекти:
Наука-Онлайн - Об'єднання українських науковців
Львів - Фотоблог міста
ІБАС. Інформаційна, бібліотечна та архівна справа - Сучасна освітня спеціальність
School review 1774
Реклама: