Форум Рідного Міста
Ви не ввійшли [Ввійти - Зареєструватися]
Вниз

Версія для друку  
 Сторінки:  1  2  3
Автор: Тема: Російська мова буде державною на всьому пострадянському просторі, о...
Odarka
Почесний Академік

Зареєстрований: 17-2-2003
Місто: Львів
Нема на форумі

Настрій: вже йде до зими

[*] написано 14-10-2003 у 14:14

Зараз світ побудований на моді. Треба завести моду на українське на українську мову, як було на початку -90-х. Інакше нічого не зробиш. Я вже втомилася поіторювати, що потрібне закон. Наприклад на роботу не примати якщо не володієш української, на фірмі розмовляти лишень українською. Музика, кіно, мистецтво все повинно бути на 90% українським, коли цього не буде нам нема тоді чого вимагати від східної, ба, навть тепер західної України.
Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Sergi Adamchuk
Академік

Зареєстрований: 29-7-2003
Місто: Київ
Нема на форумі

Настрій: поміркований

[*] написано 14-10-2003 у 14:26

Цитата:
Першим відправив користувач Odarka
Зараз світ побудований на моді. Треба завести моду на українське на українську мову, як було на початку -90-х. Інакше нічого не зробиш. Я вже втомилася поіторювати, що потрібне закон. Наприклад на роботу не примати якщо не володієш української, на фірмі розмовляти лишень українською. Музика, кіно, мистецтво все повинно бути на 90% українським, коли цього не буде нам нема тоді чого вимагати від східної, ба, навть тепер західної України.

Ну то вже занадто.... примушуванням нічого не зробиш, то те саме, як царськими указами проголошували неіснування української мови в природі.... може викликати навіть негативний ефект....
А взагалі якщо хочеш щось змінити у суспільстві - починай із себе.
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Василь Яворський
Почесний Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 4-8-2003
Нема на форумі

Настрій: Відповідний

[*] написано 14-10-2003 у 15:49

Власне такими методами чогось і досягнеться. Мови в нас не вчать, бо й так живуть. Вона їм не потрібна от і все, всі розуміють, то навіщо перетруджуватися. Одного часу наш київський офіс трохи бунтував, коли президент фірми почав змушувати спілкуватися українською але нічого змирилися.

Будні великого міста

На Диявола - з хрестом, на ворога - з мечем (с) Д. Донцов

Odarka
Почесний Академік

Зареєстрований: 17-2-2003
Нема на форумі

Настрій: вже йде до зими

[*] написано 14-10-2003 у 15:54

Цитата:
Першим відправив користувач Sergius

Мені з себе нема чого починати. Я взагалі ніколи російською не розмовляла, я її не розумію, я розуміюся на українській історії, на українському фольклорі, т.д. і т.п.
А ти?:D
Sergi Adamchuk
Академік

Зареєстрований: 29-7-2003
Нема на форумі

Настрій: поміркований

[*] написано 14-10-2003 у 16:04

Цитата:
Цитата:

Мені з себе нема чого починати. Я взагалі ніколи російською не розмовляла, я її не розумію, я розуміюся на українській історії, на українському фольклорі, т.д. і т.п.

Я хоч і не в лісі живу а в Києві, проте теж ніколи не спілкувався російською... а з себе завжди треба починати, за класикою всі ми грішні :(
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Олександр Ганущин
Модератор

Зареєстрований: 5-3-2003
Нема на форумі

Настрій: Буде кращим

[*] написано 15-10-2003 у 12:51

Зась їм а не державну мову!!!
Осьо осьо - мова повинна бути стильною гарною... все решту. І вживаною. Особливо на ТВ та обов'язковою в органах влади. Як колись більшовики уводили у моду на окупованих ьериторіях. Десятки років своє дали....
Vitalik
Дописувач
**

Зареєстрований: 3-10-2003
Нема на форумі

Настрій: Good

[*] написано 21-10-2003 у 15:26

Цитата:
Цитата:
Цитата:

Я хоч і не в лісі живу а в Києві, проте теж ніколи не спілкувався російською... а з себе завжди треба починати, за класикою всі ми грішні :(

Я працюю веб-інженером в туритичній фірмі і деколи прихиходиться чути розмови моїх колег, які дзовонять в Київ. Їм всім приходиться розмовляють по російські, бо вони (києвляни) нібито не розуміють по українськи.
Але коли до мене дзвонять кліенти, хоча вони розмовляють по російські, я все одно продовжую розмовляти по українськи, і ось сюрприз ... вони всі переходять на українську (деякі на ламану).

Висновок один, західна Україна повинна навчити говорити свіх по українськи, при розмові з людиною ми повинні розмовляти на рідній (українській) мові.:saint:
ЗОРЯНА
Дійсний член

Зареєстрований: 24-1-2003
Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 21-10-2003 у 15:55

Ото вже Росія розпоясалася... Не може російська мова бути в Україні дердавною. Це суперечить конституції.

ЗОРЯНА
Дійсний член

Зареєстрований: 16-9-2003
Нема на форумі

Настрій: бухгалтерський

[*] написано 21-10-2003 у 15:55

Ото вже Росія розпоясалася... Не може російська мова бути в Україні дердавною. Це суперечить конституції.

Наталка
Почесний Академік

Зареєстрований: 22-4-2003
Нема на форумі

Настрій: різнобарвний

[*] написано 21-10-2003 у 16:44

Цитата:
Першим відправив користувач ЗОРЯНА
Ото вже Росія розпоясалася... Не може російська мова бути в Україні державною. Це суперечить конституції.

Якби це когось зупиняло, я спала б спокійно. Те, що відбувається нині на Тузлі, теж суперечить конституції :mad:

Це все наснилось мені - губи Його пахнуть літом;
руки Його ніжніші за будь-які весни. (с) Соломія Чубай.
Vitalik
Дописувач
**

Зареєстрований: 3-10-2003
Нема на форумі

Настрій: Good

[*] написано 22-10-2003 у 16:25

Цитата:
Першим відправив користувач ЗОРЯНА

Суперечить, але це ж перешкода...
Розміщення військових баз іншої держави на території України, також суперечить Конституція, але в Севастополі знаходяться воєна база іншої держави.:baddevil:
Станкевічас Сергій
Дійсний член

Зареєстрований: 24-1-2004
Місто: Івано-Франківськ
Нема на форумі

Настрій: Casablanca

[*] написано 13-10-2006 у 19:18

Ось така от хохма:

http://izvestia.ru/world/article3097402/
"Ивано-франковские учителя рассказывают, как их коллеги из-за русскоязычности лишились работы, как в ближайшем кафе их обливали кипятком, как беременную преподавательницу ударили в живот, "чтоб москали на Украине не рождались".
"Русская школа от украинской - в пяти метрах. Захожу в нее, обращаюсь к детям по-русски, получаю ответы на том же языке, но шепотом. Через 10 минут меня из школы выдворяет охранник: "Я из-за вас работы лишусь"."
"Депутат от Партии регионов, редактор газеты "Прикарпатская правда" Богдан Фецькив - человек с крепкими кулаками. Он их постоянно "набивает", чтоб "если что, не дать спуску националистам": "У нас были случаи, когда людей выбрасывали из автобусов потому, что они говорили на русском".Газету Фецькива, публикующую русскоязычные полосы, в городе запретили: "Мы стали печататься на границе с Румынией, там здешние власти не могли нас достать. Распространялись подпольно".

Можу собі уявити, що після таких статей у них про нас думають.

Без коментарів
Станкевічас Сергій
Дійсний член

Нема на форумі

[*] написано 13-10-2006 у 19:33

І відразу вслід

Як із міста Станіслава
Чути верещання.
Там гуде нова забава
Мовне полювання.

Бідні діти та бабусі-
Їх на рідній трасі
Викидали з автобУсів
За російське «Здрасьтє!»

В школах хижо походжають
Величезні хлопи
Як російську десь учують –
Зразу б’ють по попі.

Плачуть вголос бідні діти,
Болісно дивитись..
Їм російською не можна
До вітру проситись.

Мовники від жаху скачуть
Як курчата бідні.
Тільки слово «Пушкін» скажуть -
Зразу безробітні.

Перелякані міщани
(От же ж, проти ночі!)
Лячно вдома під столами
«Гдзє Масква?» шепочуть.

І Масква почула ето,
Та й прислала зразу
Прєдставитєля газети
Дєвушку-харошу.

Собирала дєва факти,
Аж земля куріла
І від тяжкої роботи
Зовсім очманіла

Факти дєва описала
І уся Європа
Про «Известія» узнала,
Що газета – сила.

Вірить може тим писакам,
Що їм Кремль - за маму,
Тільки той, хто має ногу
Зверху над плечами

(вкрадено звідси - http://maidanua.org/static/mai/1160594675.html)

Без коментарів
Dmy
Почесний Академік

Зареєстрований: 9-11-2003
Місто: Донецьк
Нема на форумі

Настрій: Неформатний

[*] написано 13-10-2006 у 19:34

Хохма - не хохма, а, схоже, спланована акція. Раджу ознайомитися зі статтею Яніни Соколовської в Ізвестіях, на яку вчасно послався Ярема у гілці про Анну Політковську:
Диктатура мовы, якщо я не помиляюся.

Усе мине. Усе мене мине
Станкевічас Сергій
Дійсний член

Нема на форумі

[*] написано 13-10-2006 у 20:02

І хтось у це вірить?

Без коментарів
Dmy
Почесний Академік

Зареєстрований: 9-11-2003
Місто: Донецьк
Нема на форумі

Настрій: Неформатний

[*] написано 13-10-2006 у 20:21

Як файно все вийшло! Віршик-то - реакція саме на залінковану статтю. Тобто
"дєвушка-зара...:cool:хароша":saint:,
яку Москва
"прислала зразу"
- саме пані Яніна. Насправді, якщо Москва її і прислала, то не здалека - мешкає у Києві. Коли була молодою - працювала собкором Комсомольської правди. Як заматєрєла - переметнулася до Звестій. Українофобством страждала на рівні політики газети. Кілька років тому, коли у під'їзді у неї вирвали з рук сумочку і - для контролю - зациділи в око, намагалася подати це як політичну розправу. Не вдалося, бо буле дуже смішно, напевне, навіть работодавцям.

Усе мине. Усе мене мине
Тетяна_Лазда
Новак
*

Зареєстрований: 13-10-2006
Місто: Латвія
Нема на форумі

[*] написано 15-10-2006 у 16:53

Не в мові справа, а у вас самих.
А Вам, Віталику, скоро доведеться зрозуміти, що той клієнт, з яким Ви не говорите його мовою- піде і заплатить гроші тому, хто його зрозуміє.
Для бізнесу мова- гроші.
Прибалтика через все це пройшла.І зробила висновки.
Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Hanor Narasson
Почесний Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 24-11-2003
Місто: точно ніхто не знає :)
Нема на форумі

Настрій: з носа куриться ;)

[*] написано 15-10-2006 у 18:03

Навряд чи Віталік то зрозуміє, бо форум із січня не читає:cool::lol:

Здобудеш Українську Державу, або загинеш у боротьбі за Неї. Не дозволиш нікому плямити слави, ні честі Твоєї Нації. Ненавистю і безоглядною боротьбою прийматимеш ворогів Твоєї Нації. Змагатимеш до посилення сили, слави,багатства й простору Української Держави.
Ігор Баранік
Академік

Зареєстрований: 22-6-2005
Нема на форумі

[*] написано 15-10-2006 у 19:54

Відношення бізнесу до мови це вже спекуляція!
tysovska
Модератор

Зареєстрований: 4-8-2004
Місто: Kyiv
Нема на форумі

Настрій: бойовий

[*] написано 16-10-2006 у 08:45

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тетяна_Лазда
той клієнт, з яким Ви не говорите його мовою- піде і заплатить гроші тому, хто його зрозуміє.

"Все с интересом прослушали это занимательное повествование, а когда Бегемот кончил его, все хором воскликнули:
-- Вранье!
-- И интереснее всего в этом вранье то, -- сказал Воланд, -- что оно -- вранье от первого до последнего слова". (с)

Наш головний клієнт - "Союз-Віктан". Як вигадаєте, якою мовою послуговуються його керівники? І щось "СВ" і досі від нас не втік за нашу україномовність... До речі, дуже смішно свого часу звучало, як у Львівському лікеро-горілчаному торговому домі дівчина відповідала по телефону рос. мовою з жахливим укр. акцентом. Слава Богу, минулася "хвороба росту". Те саме деякий час було з "Nemiroff". І теж минулося.

Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Сергій Бєляєв
Почесний Академік

Зареєстрований: 31-1-2004
Нема на форумі

Настрій: гарний

[*] написано 16-10-2006 у 12:13

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Станкевічас Сергій
Можу собі уявити, що після таких статей у них про нас думають.

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Станкевічас Сергій
І хтось у це вірить?

Вірять. Насправді, ситуацією в Україні у РФ дуже цікавляться хіба що ті, хто має з Україною якісь зв'язки: походження, родинні, ділові тощо. І то далеко не завжди. Решта має лише приблизне уявлення про процеси в Україні. Навіть все ще можна почути питання: "Чи справді у вас там по лісах бандерівці з сокирами бігають?".

Тому такі статті лягають на добре підготовлений попередньою пропагандою грунт.

Єдиний варіант контрпропаганди - завжди і з усіх трибун констатувати факт, що мовної поблеми в Україні немає:
по-перше, є єдина державна мова - Українська;
по-друге, як громадяне України, так і іноземці або особи без громадянства мають необмежені можливості спілкуватися та отримувати інформацію тією мовою, якою бажають.
Це, власне, є реальний стан справ. І все. Без жодних коментарів.

А деякі наші політики та оглядачі на жаль втягуються у тривалі та безплідні дискусії.
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Тарас Задорожний
Почесний Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 31-5-2005
Нема на форумі

Настрій: закоханий :)

[*] написано 16-10-2006 у 12:20

А мене дратують випуски новин, коли новини російською, а спорт після них - українською... І то ведучі ті переважно якісь тупуваті... Це шо? Пропаганда?

Вертольоти - це душі загиблих танків
(с) Невідомий
Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Сергій Бєляєв
Почесний Академік

Нема на форумі

[*] написано 16-10-2006 у 12:26

Цитата:
Оригінальне повідомлення від tysovska
Наш головний клієнт - "Союз-Віктан". Як вигадаєте, якою мовою послуговуються його керівники? І щось "СВ" і досі від нас не втік за нашу україномовність... До речі, дуже смішно свого часу звучало, як у Львівському лікеро-горілчаному торговому домі дівчина відповідала по телефону рос. мовою з жахливим укр. акцентом. Слава Богу, минулася "хвороба росту". Те саме деякий час було з "Nemiroff". І теж минулося.

Варіант українсько-російського діалогу - не надто вдалий приклад. Для нас є типовою ситуація коли один співрозмовник говорить українською, інший російською. При цьому ніхто не перепитує іншого і не просить його щось перекласти. А от при підписанні паперів та діловому листуванні треба все ж послуговуватися однією мовою, оскільки деякі терміни мають неоднозначний переклад. І тут в Україні варто послуговуватися українською, і не лише тому, що вона державна, але й тому, що нею Конституція, закони та інші нормативно-правові акти написані , на які доведеться посилатись при виникненні непорозумінь або спорів, включаючи судові.
Сергій Бєляєв
Почесний Академік

Нема на форумі

[*] написано 16-10-2006 у 12:31

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Задорожний
А мене дратують випуски новин, коли новини російською, а спорт після них - українською... І то ведучі ті переважно якісь тупуваті... Це шо? Пропаганда?

Це, здається, лише Інтер практикує. Хоч, згідний, зі спортивними коментаторами у нас на багатьох каналах ситуація не дуже.
Тарас Задорожний
Почесний Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 31-5-2005
Нема на форумі

Настрій: закоханий :)

[*] написано 16-10-2006 у 12:43

Тут не в цьому справа, шо коментатори погані загалом. Це ще є на славному ТРК Україна. Новини ведуть нормальні люди, а от спорт, таке враження, що боксери, після важкої травми голови. (І вибачте всі боксери, якщо когось образив)

Вертольоти - це душі загиблих танків
(с) Невідомий
tysovska
Модератор

Зареєстрований: 4-8-2004
Місто: Kyiv
Нема на форумі

Настрій: бойовий

[*] написано 16-10-2006 у 16:27

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Сергій Бєляєв
А от при підписанні паперів та діловому листуванні треба все ж послуговуватися однією мовою, оскільки деякі терміни мають неоднозначний переклад. І тут в Україні варто послуговуватися українською

Так ніхто інакшою й не думає послуговуватися: в усіх солідних фірмах папери готують юридичні служби, які точно знають, якою мовою ті папери мають бути оформлені, щоб потім не було проблем.

Сторінки:  1  2  3

Догори

Статичне дзеркало форуму

Львів
Pоwered by XМB
Developed by Avеnture Media & The XМB Group © 2002-2006

Інші проекти:
Наука-Онлайн - Об'єднання українських науковців
Львів - Фотоблог міста
ІБАС. Інформаційна, бібліотечна та архівна справа - Сучасна освітня спеціальність
School review 1611
Реклама: