Форум Рідного Міста
Ви не ввійшли [Ввійти - Зареєструватися]
Вниз

Версія для друку  
 Сторінки:  1  2    4  5
Автор: Тема: А ви кажете "українізація"!
Tempika
Почесний Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 21-1-2004
Місто: Lviv
Нема на форумі

Настрій: усміхнена

[*] написано 14-9-2005 у 09:04

...згідна :-)

а якщо він (допустимо) на російській мові пише так, що три помилки на
два слова і в мову тре вставляти *біп* через одне, то йому можна так
само володіти й українською? :-)))
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Василь Яворський
Почесний Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 4-8-2003
Місто: Львів
Нема на форумі

Настрій: Відповідний

[*] написано 14-9-2005 у 09:08

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Олексій
> Кожен громадянин України повинен володіти українською на рівні рідної
Це абсурд

З таким рівнем безхребетності, який на сьогодні є у нашого керівництва і якій все частіше проглядається у громадянах - це дійсно абсурд. Але нація повинна рости і розвиватися. Повинен бути поштовх до того, аби нація отримала почуття власної гордості і заставила всіх інших жити по її законах на її землі. Спробуйде в Польщі бути громадянином Польщі і не досконало володіти польською... Повна українізація передбачає винекнення диктатури нації, а звідси і повне поширення всіх атрибутів нації на її території.

Будні великого міста

На Диявола - з хрестом, на ворога - з мечем (с) Д. Донцов

Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 31-5-2003
Місто: Київ
Нема на форумі

Настрій: теплий

[*] написано 14-9-2005 у 09:32

Зік Хайль
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Василь Яворський
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 09:59

Цитата:
Зік Хайль

Порівняння не доречне. Нацизм і націоналізм цілком різні речі. Я не говорю про винещення інших націй чи про повну заборону на їхні звичаї. Я говорю про перевагу звичаїв і мови українців на території України. Тобто про те, що є логічним і не заперечним. Я навіть не говорю про територіальні претензії України щодо її етнічних земель - бо це вже на сьогодні є справді абсурдом. І не говорю про таку ж ситуацію з мовою і культурою на тих територіях. Нехай собі мадяри між собою говорять мадярською - прапор їм у руки, то мене не хвилює і не повинно хвилювати. Але якщо той мадяр, який є громадянином України говорить російською - оце вже є нонсенс.

Будні великого міста

Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 10:30

> Я не говорю про винещення інших націй чи про повну заборону на їхні звичаї.
Ще цього бракувало. Ви збираєтесь змушувати людей вивчати українську мову навіть не до рівня розуміння а до рівня вільного володіння, в той час коли великій частині представників національних меньшин вона не потрібна, оскільки вони не судяться, не беруть участі у державній службі чи іншій офіційній діяльності.

> Нехай собі мадяри між собою говорять мадярською - прапор їм у руки, то мене не хвилює і не повинно хвилювати.

Вас має хвилювати хоча б доля тих народностей, які мешкають на території України і не мають та, вочевидь, ніколи не матимуть власної держави. Це не тільки мадяри, це татарські національності криму і південного степу, це німецькі народності закарпаття, українські народності карпат і полісся, які катастрофічно швидко втрачають свої мови і культури. А ви їм ще хочете допомогти, насадивши офіційну укранську.

> Але якщо той мадяр, який є громадянином України говорить російською - оце вже є нонсенс.
От саме тому я кажу про дерусифікацію. Нехай росіяни розмовляють російською, греки грецькою, греки першої хвилі міграції - старогрецькою, мадяри мадярською, татари, караїми і решта - своїми мовами і українці - своєю. Треба виводити російську мову з вжитку у ділових і політичних колах а не нав'язувати всім підряд українську і "символи нації".
Василь Яворський
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 10:51

От мені дуже цікаво буде подивитися на Вас шановний, коли Ви від свого клієнта в себе на роботі почуєте старогрецьку...
Те що Ви пропонуєте - повний нонсенс, я не говорив про мову приватного внутрішнього користування. Це справа кожного, так само як і справа внутрішньогромадської дерусифікації. Я не говорю про втручання у внутрішні мовні та культурні відносни між мадярами, караїмами, татарами і будь-ким ще іншим, це є їхнє внутрішнє середовище. Де є громада котра не є українською нехай собі будує власну школу для своїх дітей і я буду за це щиро радіти, але свою мадярську, чи свою караїмску, а не мадярську російську, чи караїмську російську. І говорити до мене вони повинні українською, і вивчати вони повинні українську і хто бажає свою рідну, а не навпаки: свою рідну і хто бажає - українську. Якщо громада національної меншини не захоче втратити себе вона не втратить, де не вистачить дітей на відкриття повноціної школи - можна відкрити недільні класи для дітей, але це справа громади. Бо зараз доходить до абсурду, село де проживає десять білоруських сімей мало не голодуванням вимагає відкрити білоруську школу в тому селі. Це абсурд, держава повинна піклуватися про найменшини але тільки допомагаючи їм, а не роблячи щось замість них. Звичайно якщо ми говоримо про поселення татар де проживає сотня-друга сімей, то тут є цілком реальним державне втручання в побудову татарської школи, у забезпеченні такої громади підручниками, у побудову храмів, у влаштування якихось їхніх свят - бо це велика громада. Що ж до обусіблених невеликих групок, то це вже вибачайте, а якщо у Києві проживає три японці в різних районах міста, то що у кожному з цих районів відкривати японську школу?
Біда кожної нації - надмірна лояльність до інших, Україна досі через свою лояльність плаче гіркими сльозами. В Україні повинна бути повне і беззаперечне домінування українців і українства.

Будні великого міста

Громов Сергій
Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 27-1-2003
Місто: Львів кут площі Ринок
Нема на форумі

Настрій: Вже краще

[*] написано 14-9-2005 у 10:59

Я коротко.

Громадянин держави (любої) ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ знати державну мову. Все решта - його право.

Василь Яворський
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 11:03

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Громов Сергій
Я коротко.

Громадянин держави (любої) ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ знати державну мову. Все решта - його право.

Коротко тут не розуміють, доводиться розжовувати

Будні великого міста

Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 11:44

>Громадянин держави (любої) ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ знати державну мову. Все решта - його право.

Це в конституції записано? Припускаю що для отримання громадянстваа може висуватися така вимога, але про такий обов'язок чую вперше. Чув про загальний військовий обов'язок, а от про знання мови...

>От мені дуже цікаво буде подивитися на Вас шановний
Якщо він мені потрібен як клієнт, то я муситиму вивчити його мову.
Якщо йому потрібна моя допомога, він вивчатиме мою.

Але менш з тим. Розкажіть мені тепер на якого чорта тому ж кримському татарину українська культура? Ви ж тут розповідаєте не тільки про насадження мови, але й культури і "символів нації"... Ви очікуєте побачити татара в вишиванці?
Василь Яворський
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 11:54

Я не говорю про татар у вишиванці. Я говорю про те, що ми живемо в мононаціональній державі. А тому кожен, повторюю КОЖЕН, громадянин цієї держави ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ принаймні знати українські звичаї і українську культуру.

Щодо вивчання мов національних меншин - це смішно, на рівні анекдота... Або у Вас вже ну дуууже рабське сприйняття своєї національності.

Ми не раби національних меншин і не повинні їм в ноги кланятися за те, що вони живуть на нашій землі. Вони живуть у нас в гостях і повинні жити на наших умовах, а не навпаки.
Випереджую закид про кримських татар, котрі живуть на своїй землі і ми там в гостях. Організаційно це питання вже вирішино - татари мають офіційну автономію. Але це тільки частково. Мені не зовсім зрозуміло, чому в Криму є дві офііційні мови українська і російська, а не українська і татарська? Кримська автономія може передбачати собю не тільки територію, а й культурну автономію також.

Будні великого міста

Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 12:02

>Я не говорю про татар у вишиванці. Я говорю про те, що ми живемо в мононаціональній державі. А тому кожен, повторюю КОЖЕН, громадянин цієї держави ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ принаймні знати українські звичаї і українську культуру.

Та ну? А які саме звичаї? А культуру якого регіону? А чи ви достатньо добре їх знаєте щоб вимагати від інших?

>Ми не раби національних меншин і не повинні їм в ноги кланятися за те, що вони живуть на нашій землі.

Крим не є етнічно українською територією, але ВР вже кілька раз відхиляла проект конституції Криму саме через питання другої мови.
Василь Яворський
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 13:21

Відхилявся проект черес проблему другої РОСІЙСЬКОЇ мови, або її ж третьої мови... Поясніть до чого тут російська мова. Друга татарська - це зрозуміло.

>Та ну? А які саме звичаї? А культуру якого регіону? А чи ви достатньо добре їх знаєте щоб вимагати від інших?

Кількість звичаїв хочете почути - по-максимуму. Регіон - той де проживаєш. Того знання звичаїв яке є у мене є цілком достатньо, я прекрасно усвідомлюю, що є брак знання наших звичаїв. Бо багато хто забагато уваги приділяє проблемі національних меншин, замість того щоб приділити увагу вивченню власних звичаїв. Для того і потрібна українізація, про яку тут іде мова. І найперше українізація українців, якби дивно це не звучало. І ця українізація повинна в себе включати і навчання звичаїв, і вивчення культури, і підняття національної гордості, і знищення культури плазування перед іншими.
Я не одноразово вже говорив, що наша основна біда - безхребетрність. Ми переймаємося проблемами мадяр, татар, караїмів інших чужих народів, а проблеми власного народу, власної нації ставимо на другий план. Нас завжди цікавить як відреагують греки, які живуть в Україні, на те, що в кінотеатрах будуть показувати фільми з українським перекладом. В нас так багато меншин: і греки, і мадяри, і татари, і росіяни, і поляки і ще бог зна хто, їх багато з ними треба рахуватися. Що там ми, ми ж одні єдині, українці та й усе... Ганьба! Це чисто рабська, плазунська ідеологія! Негідна для тих хто вважає себе нацією. Якщо ми бидло - так, ми мусимо рахуватися зі всіма і ставити їх інтереси на чолі, а якщо ми нація, то давайте і мислити як нація! З такими черевноногими поглядами ми ніколи не збудуємо власної нації. А бидлізм і рабське сприйняття світу окремими представниками нашої нації не повинно бути визначальним. Навіть якщо таких є більшість. Готових бути рабами завжди є більше ніж готових бути достойними людьми. Слабкі не повинні вести, вони повинні бути веденими, веденими тими, хто є сильніший за них.
По каналу Discovery щогодини показують короткий фільм про якусь з маленьких народностей, що поступово може просто зникнути з планети. Але перед тим, вони вказують чисельність тієї народності, площу яку вони населяють і країну в якій живуть. Я не бачив жодного разу, щоб показували там народ чисельність якого менша за 1500 осіб, котрі проживають разом. Такими громадами можна опікуватися на державному рівні. Але, якщо у місті з населенням скажімо 1 млн. проживає 1000 поляків і вони не хочуть гуртуватися до купи, то держава не повинна їм допомагати тільки з тої причини, що хтось один захотів вивчати рідну мову. Держава може створити законодавчі умови для створення національних товариств, але не створювати їх, повинна видавати дозволи на заснування громадами власних шкіл, а не засновувати їх.

Будні великого міста

Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 13:38

От і дійшли нарешті до суті питання. Українізовувати треба насамперед українців. Всіх інших громадян, окрім росіян, дерусифіковувати.
Василь Яворський
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 14:08

Про те, що першими на черзі в українізації українці, йшлося, здається, від самого початку... А те що інші народи потрібно українізовувати стало питанням до дискусії. Я вважаю, що потрібно. Принаймні по відношенні мови, та гордості за державу, і однозначно державницького патріотизму.

Будні великого міста

Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 14:28

гордість за свою багатонаціональну державу зовсім не не обов'язково буде передбачати гордість за українців, наприклад. Так само ви можете не відчувати гордості за те, що у вашій державі мешкають росіяни чи татари і за їх культурні здобутки. Аналогічно і вони можуть не відчувати гордості за українців. Особливо якщо вони вважають що їх земля, земля їх батьків і дідів, гідна поваги незважаючи на те, в якій державі і з якої причини вона опинилась.
Василь Яворський
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 14:54

По-перше: держава в нас не багатонаціональна... Те що на її території проживають інші нації багатонаціональною її не робить. Це держава українців і тільки українців, а решта в ній нацменшини, які тут живуть є повноправними громадянами і офіційно представниками України.
По-друге: коли на олімпіаді піднімається український прапор і грає український гімн в мені особисто вирує гордість за Україну і мені глибоко наплювати хто за національністю той спортсмен, котрий цього добився. Він - українець. І навпаки, якщо за кордоном арештовують якусь банду і серед них громадяни України, мені так само соромно за Україну, і знову ж мені глибоко наплювати на те, якої національності той злодій. Він - українець. (див. "по-перше")
Державницька гордість і патріотизм, як на мене не має національного забервлення, оскільки тут є зовсім інша площина питань. Ніхто ж не говорить "велики вчений єврей громадянин Росії Ціелковський", говорять "великий вчений Росії Ціелковський".

Будні великого міста

Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 15:21

Василь Яворський 14-9-2005 в 12:54
"Я говорю про те, що ми живемо в мононаціональній державі."

Василь Яворський 14-9-2005 в 15:54
"держава в нас не багатонаціональна..."

З людиною, яка здатна змінити свою позицію у дискусії на 180 градусів за 3 години і при цьому надалі сперечається аби посперечатись, мені дискутувати не хочеться.

На жаль, Дмитро Тарасов стер своє повідомлення, то ж я висловлю думку - жити в диктатурі мені не хочеться. Чия б ця диктатура не була, тим більше диктатура нації у особі якого-небудь пройдисвіта, який обов'язково зведе це діло до нацизму.
Громов Сергій
Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 27-1-2003
Місто: Львів кут площі Ринок
Нема на форумі

Настрій: Вже краще

[*] написано 14-9-2005 у 15:41

2Олексій !!

"мононаціональна" = "не багатонаціональна" !!! Вчіть початкове програмування, почніть з Васіка ..........

Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 15:44

мушу перепросити, прочитав як многонаціональна, ще й здивувався русизму

прошу вибачення за допис від 14-9-2005 в 16:21
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 15:48

Тоді й відповідаю - я вважаю що Україна - багатонаціональна держава і тому ідеї п. Василя не можуть бути тут реалізовані без знищення національних меньшин і поголівного урівняння і насаджання офіційної культури і мови серед населення. Для мене це видається не зовсім припустимим, особливо в курсі того, що ми наче прагнемо набувати європейських цінностей, а європейські цінності це, насамперед, збереження національної різноманітності, розвиток національних мов і культур, особливо національних меньшин.
Василь Яворський
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 15:52

Цитата:
Василь Яворський 14-9-2005 в 12:54
"Я говорю про те, що ми живемо в мононаціональній державі."

Василь Яворський 14-9-2005 в 15:54
"держава в нас не багатонаціональна..."

З людиною, яка здатна змінити свою позицію у дискусії на 180 градусів за 3 години і при цьому надалі сперечається аби посперечатись, мені дискутувати не хочеться.

Де ви там цікаво побачили зміну поглядів. Маленький лікбез: МОНО - означає ОДИН, тобто однонаціональна, "НЕ БАГАТОНАЦІОНАЛЬНА" - як на мене також ОДНОНАЦІОНАЛЬНА. Перед тим як дискутувати уважно читайте. Навіть якщо у Вас є підозра на те, що хтось пропустив букву - завжди є загальний зміст повідомлення з котрого видно яке ж слово малося на увазі. А у даному випадку ще всі букви на місцях.

Цитата:
Оригінальне повідомлення від ОлексійНа жаль, Дмитро Тарасов стер своє повідомлення, то ж я висловлю думку - жити в диктатурі мені не хочеться. Чия б ця диктатура не була, тим більше диктатура нації у особі якого-небудь пройдисвіта, який обов'язково зведе це діло до нацизму.

Тут найбільш суперечливе твердження про пройдисвіта. Кого до влади допустимо - того і матимемо. А диктатура нації передбачає не контроль нації з боку уряду, а контроль уряду з боку нації. Що вже виключає тривалий термін перебування того пройдисвіта коло влади.

Будні великого міста

Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 15:55

>Тут найбільш суперечливе твердження про пройдисвіта. Кого до влади допустимо - того і матимемо. А диктатура нації передбачає не контроль нації з боку уряду, а контроль уряду з боку нації. Що вже виключає тривалий термін перебування того пройдисвіта коло влади.

Прошу навести приклади успішного творення і процвітання подібних держав у світовій історії.

Хто конкретно буде забезпечувати контроль за діями уряду? Хто буде здійснювати контроль за контролерами? І нарешті, куди діти нацменьшини? Сибіру у нас нема.
Василь Яворський
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 16:13

Цитата:
І нарешті, куди діти нацменьшини? Сибіру у нас нема.

А може Ви трохи перечитаєте мої попередні повідомлення... Здається я вже пояснив, що не маю жодних упереджень щодо нацменшин. І я не дивлюся на них як на якихось особливих громадян (або недогромадян) України. Це такі ж громадяни України, як і українці. І я взагалі не бачу проблем НОРМАЛЬНИХ відносин скажімо греків і українців. Є проблема небажання розмовляти нашою мовою на нашій землі, є проблема відсутності гордості за нашу державу. Але це не означає що потрібно когось кудись відправляти, когось кудись садити, чи когось кудись дівати. Не закидайте висмоктані з пальця ідеї нацизму туди де їх нема.

Щодо того, де є така держава? Подивіться на будь-яку державу у Західній Європі. Там всюди до певної міри є диктатура нації. Зрозумійте, диктатура нації - це не суспільний стрій, це не сидіння якогось диктатора на стільці і керуванні держвою з позиції їжакових рукавиць. Диктатура нації - це такі соціальні відносини при яких інтереси корінної нації ставляться вище інтересів національних меншин. Це коли інтереси політиків базуються на інтересах корінної нації. Це коли більшість теле і радіоефіру транслюється мовою цієї нації. Це коли на книжкових полицях стоять книжки рідною мовою, а всі решта у спеціальних відділах літератури іноземною мовою.и Це можливість в кінотеатрах дивитися кіно перекладене рідною мовою... Продовжити?

Будні великого міста

Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 16:26

Я не впевнений що в Німеччині виникають ідеї вчити турків німецькій культурі. Ви ж ведете мову не тільки і не стільки про мову, а, власне, про культуру.
Що до диктатури - ніде і ніколи диктатура нічого доброго не давала.
Василь Яворський
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 14-9-2005 у 16:46

Ну що ж можу і продовжити: диктатура нації - це культивування культури корінної нації на державному рівні, а саме популяризація пісень, літератури, образотворчого мистецтва і т.д. саме представників корінної нації...
Так, ніхто німецьких турків не заставляє насильно вивчати німецьку культуру - просто тим туркам там дітися немає куди, бо пріоритет держава ставить саме на національній культурі німців, а не турків. Там би підняли насміх взагалі саму ідею державного розвитку турецької культури. Є турецькі громади - хай цим і займаються, німці просто палки в колеса їм вставляти не будуть от і все. Чомусь у Берліні немає спеціалізованих українських шкіл, як і взагалі українських шкіл які мають державні дотації. На весь Берлін є одна недільна українська школа при греко-католицькому храмі відкрита силами самої громади. І це там сприймається нормально. І я це сприймаю цілком нормально. Німецький уряд повинен в першу чергу дбати за німців, як український уряд в першу чергу повинен дбати за українців. Це і є основа диктатури націоналізму. Якщо Вам не подобається слово диктатура - можете його читати як гігемонія або ще якось. Головна ідея цього поняття не встановлення жорсткої протидії всьому що не підадає під її інтереси, а особливо дбайливий розвиток того, що є в полі її інтересів.

Будні великого міста

Сторінки:  1  2    4  5

Догори

Статичне дзеркало форуму

Львів
Pоwered by XМB
Developed by Avеnture Media & The XМB Group © 2002-2006

Інші проекти:
Наука-Онлайн - Об'єднання українських науковців
Львів - Фотоблог міста
ІБАС. Інформаційна, бібліотечна та архівна справа - Сучасна освітня спеціальність
School review 1493
Реклама: