Копаючись у Інтернеті щойно знайшов цікаву, як на мене, інформацію:
"Українцi знову вразили цiлий свiт. Цього разу - в галузi високих технологiй.
Новий український диск формату VCDHD удвiчi тонший вiд всесвiтньо визнаного DVD, значно
якiснiший, неймовiрно гнучкий і може зберiгати iнформацiю близько 200 рокiв.
Мало того, українцi не лише винайшли такий диск, але й уже запустили його в серiйне
виробництво. Попри всi переваги, цiна лiцензiйного вiдео, записаного на VCDHD, -- усього
лише 25 гривень."
Повну версію статті Мирослава ГАНУЩАКА можна прочитати тутАндрій Моравський - 6-4-2006 у 09:40
а так між іншим.... чув, що засади лазерного запису були винайдені десь у Київському
інституті... правда чув що то був вличозний диск..щось як з метр діаметром... і лазер
був на півкімнати...
хто що знає про винайдення лазерного запису. поділіться. :-)Тарас Задорожний - 6-4-2006 у 11:06
Та, а ше один викладач у політесі розказує, шо він винайшов пишучий CD-ROM.... А може
правда...Ярема П. - 6-4-2006 у 15:51
О, аж приємно з почуттям гордості читати!Тарас Задорожний - 6-4-2006 у 17:17
Ярко, ти про диски, чи про винахідника пишучого сі-ді-рому?Ярема П. - 6-4-2006 у 18:56
Винахідника само собою, та і диск теж - просто якось завжди шляк трафляє, читаючи
що от десь щось та зробили, а за Україну ніц. Та і чесно кажучи, майже все залізо,
яким ми користуємося, мейд ін чорт зна де, але не в Україні, а якщо і в нас, то на
закуплених лініях і технологіях. Надоїло пасти задніх. А тут щось своє є, ще і
багатообіцяюче.Тарас Задорожний - 7-4-2006 у 09:59
Наскільки я зрозумів, винахід сам зробили в нас. Але от виготовляють серійно ці
диски в Ростоці в Німеччині.Тарас Сокальський - 7-4-2006 у 11:49
(майже офтопічно)
Хто скаже пару слів про принцип запису/стирання/перезапису CD-RW (або пошле мене за
відповідною адресою)Андрій Пелещишин - 7-4-2006 у 12:18
Цитата:
Наскільки я зрозумів, винахід сам зробили в нас. Але от виготовляють серійно ці
диски в Ростоці в Німеччині.
Здається мені, "Росток Рекордз" -- російська фірма з українською філією, і до
німецького Ростока не має ніякого стосунку. А наведений матеріал дуже схожий на
першоквітневий жарт, хоча й датований двома
днями раніше (є відповідний комент на форумі-першоджерелі)Hanor Narasson - 9-4-2006 у 21:09
Цікаво, що березневий "Чип" вийшов саме з таким диском - він тонший і гнеться.Тарас Гулка - 9-4-2006 у 21:36
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Сокальський
(майже офтопічно)
Хто скаже пару слів про принцип запису/стирання/перезапису CD-RW (або пошле мене за
відповідною адресою)
Якщо в двох словах.
Якщо звичайний (заводський) диск має "царапини" і "горбики" від яких відповідним
чином відбивається промінь, то тут ці штуки імітуються фарбою. CD-RW має спеціальну
фарбу-покриття, яка змінює свої відбиваючі властивості взалежності від
прикладеної до неї температури. У CD-R властивості фарби можна змінити тільки один
раз, а у CD-RW безліч.Тарас Сокальський - 9-4-2006 у 21:44