Андрій Пелещишин - 21-3-2010 у 15:21
Закортіло мені спекти справжнього домашнього хліба на бездріжджовій заквасці.
Але спочатку потрібно було виростити цю закваску.
Кілька раз пробував по традиційних рецептах, що знайшов в Інтернеті - мука з водою
стоїть, підкисає, потім її підкормлюєш і т.д.
Але постійно одна і та сама халепа - перший заміс муки з водою не хотів закисати.
Я пробував різну муку (і житню і пшеничну), але результат був однаковий, суміш
фактично протухала.
Оригінальний варіант бачив - на прокислій воді з родзинок, проте і він не
спрацював. Але наштовхнув на свіжу ідею.
Я замочив зерна пшениці (таку як на кутю), і дав добу настоятися (ні в якому разі не
прополіскувати перед тим).
Пшениця закисла. Тоді в блендері цю воду з зернами перемолов в суміш.
Дав ще трохи постояти, а тоді вже до тієї суміші почав один раз на добу додавати
борошно і теплу воду.
Через три дні закваска була готова. А потім і хліб!
Для себе зробив висновок, що можливо борошно в паперових пакетах або старе або
чимось оброблене, що не дає можливості почати процес бродіння.
Andreas - 21-3-2010 у 19:01
Не думаю, шо там щось старе чи оброблене. Просто зерна - вони "живі". Ну, тобто, якщо
посадити в землю - виростуть.
А мука - то вже "мертві" зерна.
Галя Рифяк - 20-9-2011 у 10:51
мені теж не вдавалося зробити закваску, поки не вичитала рецепт молочної. в
однакових пропорціях взяла воду, кефірну закваску (може бути просто кисле молоко)
та борошно. змішала в банці, накрила стиркою. за два дні зібрала те, що плавало
зверху - це й була моя молочна закваска. хліб вже пекли - дуже смачний =)
Андрій Пелещишин - 20-9-2011 у 17:14
Я таких заквасок остерігаюся - бо тут не "рідна" культура бактерій, а запозичена, в
даному разі - з кефіру.
Андрій Пелещишин - 14-4-2017 у 19:55
Піднімлю цю стару тему.
Закваска так з то часу у мене і живе.
Кожен раз на Великдень печемо на ній паски (без дріжджів). На відміну від
традиційної, вона має кислинку, і, що мені дуже подобається, зовсім не кришиться.